Springerknæ

Springerknæ er en almindelig sportsskade, som ofte rammer folk, der træner og konkurrerer i eksplosive discipliner, f.eks. atletik i springdiscipliner, badminton, volleyball og vægtløftning osv. Smerterne ved springerknæ er lokaliseret til den nederste del af knæskallen og skyldes en revne, der bliver betændt i knæskallens tilhæftning til knæskalssenen. Springerknæ kræver ofte en hvileperiode for at give betændelsen og overrivningen en chance for at hele. I denne periode bør man undgå eksplosive bevægelser, især i den forreste lårmuskel. En knæbandage giver ofte meget gode resultater ved problemer med springerknæ.

Vores bedst sælgende produkt

Topseller
SRX Knæstrop Universal

 

SRX Knee strap er en behagelig knæbeskytter til forreste knæproblemer. Universalstørrelse passer til alle

219 kr

Knæleddets anatomi ved springerknæ

Ved springerknæ er knæskallens tilhæftning til knæskalssenen (ligamentum patellae) beskadiget. Sammenhængen mellem stærk aktivering af den forreste lårmuskel (quardriceps) og overrivning af knæskallens tilhæftning til knæskalssenen er tydelig. Den forreste lårmuskel går over i knæskalssenen, hvor knæskallen (patella) sidder fast. Under kraftige og eksplosive aktiviteter øges risikoen for at beskadige knæskallens tilhæftning til patellasenen. Den store gentagne muskelindsats, der er forbundet med høje spring i atletik eller regelmæssige hastighedsforøgelser i f.eks. fodbold, lægger ekstra pres på tilhæftningen og er ofte den udløsende faktor for springerknæ. Andre sportsgrene med højere risiko for springerknæ er f.eks. volleyball og basketball med tunge spring under kurven eller ved nettet. Bruddet i springerknæ opstår ofte ved den nederste kant af knæskallen (apex patella), hvor smertepunktet i springerknæet udvikles. 

Årsag til springerknæ

  • Springerknæ skyldes en revne i knæskallens tilhæftning til knæskalssenen. Bruddet fører til en lokal blødning, som ofte bliver betændt med smerter lokalt over knæskallens underkant.
  • Kraftig gentagen belastning af den forreste lårmuskel ved hop og landing er ofte den medvirkende årsag til springerknæ.
  • Overbelastningsproblemer i forbindelse med regelmæssig træning af høj intensitet med minimal hvile og restitution.

Symptomer på springerknæ

  • Springerknæ gør ofte ondt over knæskallen med specifikke smertepunkter i den nederste del af knæskallen. Smerterne sidder ofte uden på og omkring knæskallen og i knæskalssenen.
  • Øget smerte i forbindelse med øget aktivering af den forreste lårmuskel. Smerter i springerknæet kan udløses af f.eks. at gå op og ned ad trapper eller gå på stejle skråninger.
  • Lokaliserede smerter og stivhed i leddet under og efter aktivitet. I nogle tilfælde opstår der begyndende stivhed efter nogen tids stillesiddende eller en nats søvn.

Genoptræning af springerknæ

Da springerknæ er smertefuldt på grund af betændelse i knæskallens tilhæftning til patellasenen, er det en vigtig del af genoptræningen af springerknæ at aflaste problemet. Aflastning betyder, at problemområdet i springerknæet ikke udsættes for ekstrem belastning, hvilket kan være total afholdenhed i tilfælde af mere alvorlige problemer, hvilket betyder, at problemet får mulighed for at hvile og normalt mindskes i omfang. En knæbandage til springerknæ hjælper ofte med at opnå smertefri stillinger hurtigere i tilfælde af problemer og smerter i forbindelse med springerknæ. 

  • Da knæskalssenen sidder fast på den forreste lårmuskel, er regelmæssig udstrækning af den forreste og bageste lårmuskel efter træning ofte meget effektiv. Øvelsen har til formål at blødgøre og undgå korte muskler, som belaster musklens udspring og tilhæftning mere. Systematisk udstrækning af lårmusklen efter træning er ofte meget effektivt mod springerknæ. Udstrækningen skal ske uden smerter lokalt over knæskallen.
     
  • Specifikke knæpuder til springerknæ bidrager til ekstra aflastning under aktivitet. Springerknæbeskyttere er designet til effektivt at aflaste det smertefulde område ved knæskallens tilhæftning til patellasenen. En springerknæbandage skal altid anbringes under knæskallens nederste kant over knæskalssenen.

This text has been reviewed by:

My name is Maja Nilsson and I am a certified physiotherapist by the National Board of Health and Welfare. I took my physiotherapist degree, specializing in behavioral medicine, at Mälardalen University. I am further educated with in OMT level 2, CSPT (certified Sports Physiotherapist), sports medicine, dry-needling & barbell rehabilitation. I run a sports injury clinic and work with sports teams.